Advent!

Varje år i adventstid är det som om man kvicknar till... VA? Advent, nu???!! Samma visa varje gång, jag hänger inte med. Men när man väl fattat att jo, det är dags nu för nedräkning till jul, så blir jag så där nästan löjligt glad. Jag har alltid tyckt att julen och tiden innan är så himla mysig. Det behöver inte grejas i förbannelse, man kan göra det som känns bra och mysigt just här och nu. Eller ingenting. Framför allt är det känslan jag älskar... många fina minnen från när jag var liten, och hur man själv grejat medan barnen växt upp. Visst är julen barnens högtid men jag skulle vilja säga att den är till för alla som behöver ha det lite mjukt och lent kring hjärtat. För det är något med julen som gör att i alla fall jag har en glad förväntan i kroppen. Vad jag väntar på? Ingen aning, det är kääääänslan :D
 
Jag hade önskat att jag varit i torpet nu och kunde visa bilder på pepparkaksbak i vedspisen..... men jag är kvar i stan och lika bra är kanske det. Pepparkakorna blev väldigt knepiga i år fast jag hade en riktig ugn att baka i. Ena sonen sa att de smakar lite som knäckebröd... inte direkt pepparkakssmak....inte söta... men goda :D jag vet inte riktigt hur jag lyckades med det men men. Och väldigt fina blev de i alla fall när jag dekorerat dem med kristyr.
 
Lussekatter blev det också och de blev himla bra faktiskt. Jag har ett recept som jag klippt ur en tidning någon gång, minns inte vilken tyvärr. 
 
Medan jag bakade så hade jag min favoritdryck bredvid mig:
 
 
Och när man står där och kavlar och använder gamla pepparkaksmått som tagits fram oräkneliga gånger av mig och andra före mig, ja då funderar man över diverse saker, över stort och smått. Jag tänker på hur bra det känns att ta fram julgardiner som min mamma broderat en gång i tiden....35 små tomtenissar som dansar över en gardinkappa, och sedan ett par meter hålsöm på det. Tålamod gott folk, tålamod. Jag skulle behöva mer av den varan, kanske därför jag blir så imponerad av sådana projekt. Men framför allt är det känslan av att det är mamma som broderat som gör att det känns bra i magen att sätta upp den. 
 
Och upp på väggen åker också bonaden som jag fick av mamma i början av 80-talet. Tomtenissar som matar fåglar och förbereder paket. Så fin! Längst ner i högra hörnet har hon broderat "Mor -84" :) 
 
Och förutom att bli sentimental över ärvda gardiner/bonader/pepparkaksmått så är ju julen den tid på året då kärleken är i fokus. En liten enkel sökning på google på "love" och "christmas" resulterar i 305 miljoner träffar! 305 miljoner.....det är mycket kärlek det:) Och när jag står där med mina pepparkaksformar så kommer funderingarna om relationer och kärlek....
 
Vad är det som gör att jag just vid juletid tittar på ett oräkneligt antal filmer i genren Romantisk komedi / romantiskt drama? Det är "Ps I love you", "Monsunbröllop" och "The holiday". Det är "Amelie", "Dagboken" och "Stolthet och fördom". Och såklart framför allt... "Love actually" :) Och ett antal fler..... Välbalanserat med sista avsnitten av The Walking Dead. Och om jag inte ser filmen så har jag filmmusiken i öronen medan jag grejar med annat. Ja du milde. 
 
Man kan inte låta bli att undra när livet ska överraska med lite kärlek? Och eftersom advent är väntan så.... ja vi väntar väl då :) Och så blir det dags för första adventsljuset att tändas....
 
 
Tittar man på inredningsbloggar etc så ser man att det är vitt, vitt och mera vitt. Möjligtvis någon liten silverstjärna på pinne i ett fönster. Jag bryter nog mot varenda inredningsregel, om det nu finns någon sådan. Men till jul (och kanske annars också) tycker jag att det är underbart att ta fram sådant som är egentillverkat, det som jag eller andra suttit och knåpat med. Ja, det kanske blir lite brokigt. Det är inte direkt "less is more" utan snarare "more is more". Men en fördel med att göra så här är att man vet att man alltid kommer att vara inne vid något tillfälle. Kanske inte i år eller nästa, men garanterat längre fram. Det som är utskämt idag är högsta mode en annan gång. Och ärligt talat.... Vem bryr sig hahahah. Jag vill vara brokig! Jag vill vara 40-tal och sekelskifte och snickarglädje! Jag vill vara hemmatomte, trädgårdsodlare och djurägare. Jag vill vara kärlekskrank, realist och drömmare. Och inte minst vill jag vara Torparkärring!
 
 
1 Anonym:

skriven

Underbara funderingar så här i adventstider från en likasinnad som också älskar adventstider💚💜

2 Anonym:

skriven

Saknar uppdateringar

Svar: Så kul att vara saknad :) Inlägg kommer!
Torparkärringen

3 Anonym:

skriven

När?

Kommentera här: