Så här dagen efter....

Rubriken kan kanske ge en antydan om att det varit livat party föregående kväll. Och nog var gårdagen livad men jag skulle inte kalla det party. Det var också en (relativt) nykter tillställning. Inte desto mindre var jag utslagen vid 22 igår och är något ledbruten idag. Men har man jubileum så har man! Min 88-åriga mor står just nu i soluppgången och sågar ved (har föregåtts av samtalet: "Men mamma,  låt bli sågen! Du förtar dig!". Och svaret: "Men äh, de här små träpinnarna.") medan jag själv sitter på bron och kisar mot morgonsolen. Frukost har vi fått i oss och i vedspisen knastrar brasan. 


Igår var det en jättevacker dag. Solen sken från tidig morgon och jag var igång från ottan med diverse sysslor. 

Hämtade ved....

Stöttade upp tomatplantorna som låg som ett virrvarr. Upptäckte att zucchinin vuxit sedan sist, tog fram tumstocken och mätte den största. Säga vad man vill om denna provodling men misslyckad är den då inte 😊 och tänk vad rik jag känner mig av att kunna gå i skåp, lådor och bodar och hitta det jag behöver för att greja. 


Sedan var det dags att förbereda för gäster. Kvällen innan hade jag bakat kanel- och päronkaka i vedspisen. Första riktiga baket. Och jag blev nöjd! Okej, visst var den lite bränd i kanterna och lite kletig i mitten. Men den var god! Och när gästerna kom så hade de också med sig godsaker.... Det blev ett äkta kafferep.


Vi satt länge och pratade och hade trevligt, sammanfattade mitt första år i torpet bland annat. 


Och så var det ju dags att plantera mitt äppelträd. Gropen hade jag förberett kvällen innan men inte hunnit göra klar. Vilket jobb, jag tror jag fick upp sten till en halv stenmur. Som tur var kom ytterligare gäster senare på dagen och starka armar fick upp de värsta stenbumlingarna. Och sedan planterades trädet enligt konstens alla regler. Nu håller jag tummarna för att det ska växa och bli stort och fint! 

Idag ska jag lägga en stenkant runt jorden. Plantera örter i det som nästa sommar ska bli örtagård. Ska sätta igen hålet som jag började gräva upp i den gamla husgrunden jag hittade. Det får bli pallkrageodling ovanpå istället. Om jag gräver ur är jag rädd att gamla grunden rasar, såg igår att stenarna lutar inåt och hålls fast av grästuvorna. Sedan blir det en skål soppa under dagen. Men nu på med jobbarkläderna!