En helt enkelt perfekt midsommarhelg!

Gårdagen bjöd på så mycket bra saker! Solsken, opretentiöst umgänge med bra människor och många skratt. Jobb, svett och myggbett (en summering som nyss gjordes i spegel.... konstaterade att jag har 78 mygg- och knottbett...och då pratar vi bara ansikte och hals!). Okej, betten hamnar inte på listan över bra saker.... Men det hade kunnat vara värre! Det kan det oftast vara. Och när pannan och kinderna känns som en knölig, tuvig skogsglänta...det kanske ändå passar en torparkärring? Tack och lov att det finns salubrin och tea tree oil. Smörjer mig en gång i kvarten och kan konstatera: jag är inte längre ilsket röd med känslan av igenmurat öga. Nu går det hela i blandade rosa/röda toner. Ja ja, det är midsommar bara en gång om året. Gårdagen bestod även av jättegod mat, ett okänt antal snapsar och kortspel. Det bestod också av rensning av brunn, grillning och snickrande. Kan ärligt talat inte minnas när jag sist hade en sådan trevlig och fin midsommar!

När jag bestämde mig för att köpa torpet hade jag ingen aning om att det fanns en brunn här. Det fick jag veta i förbigående då vi skrev papper. Har fått höra från flera håll att vattnet i brunnen är otjänligt och varit så under lång tid. Men sedan har jag också fått höra att det är en rejäl brunn och att det inte är något fel. Det enda vettiga att göra är således att ta reda på fakta! Igår tömdes brunnen på vatten, löv, lera och gamla brädor. Ett svettigt jobb fastän brunnen inte är så djup. 

Först hinkade vi upp ett hundratal liter vatten, ju längre ner på botten vi kom så var doften av vattnet inte rosenknopp kan jag säga. Sedan satte vi ner en stege, klättrade ner och rengjorde botten av brunnen. Det gamla locket måste ha fallit i bitar för det fanns många murkna brädor där nere. Allt togs ut. Medan vi åt midsommarlunch hade brunnen fyllts med någon decimeter vatten.. Bådar gott! Vi skopade ur igen och fortsatte arbetet. För att visa på hur det såg ut innan....


Brunnen väl dold under en gigantisk gran, med ett provisoriskt lock ovanpå.

Min nyinköpta trimmer kom väl till pass, gjorde en väg ner till brunnen och rensade även stora delar av allt gräs som växer in mot gården. 


Kontentan av det hela är att brunnen nu är tömd och imorse då vi tittade hade den fyllts med flera decimeter vatten igen. Vi kunde inte känna någon odör men vattnet var inte helt klart. Det kan bero på att jag inte hade rätta snitsen på hinken så att det kom upp lite sand/ jord från botten igen. Jag ska hinka ur en gång till, sedan ta vattenprover och skicka till lab. Så spännande!

Och tänk, när man tittar på den här gamla underbara brunnen, med vildhallon som växer vid kanten... man känner oerhörd respekt för de som byggde förr. Mitt i skogen, stenbumlingar som måste väga hur många kilo som helst... Kännedom om var en vattenåder finns... Jaa. Respekt! 


Fortsättning följer, ska bli så roligt att se om vi får igång brunnen igen. 

Ha en fin fortsättning på midsommarhelgen! 
Skriv inläggstext 

Midsommar i torpet!

Så var den här, årets midsommar. En försenad vår har övergått till en sommar med klarblå himmel, stolta blommor vid vägkanten och en skog som lyser som guld på kvällen.

Idag blir det bara en bild på bloggen, kanske mitt webhotell också gått för att fira midsommar? Så är det ibland, tekniken lever sitt egna lilla liv och gör som den vill verkar det som. Så ni får för ert inre öga istället föreställa er den guldskimrande skogen, skåpet med de vackra nubbeglasen och fläderbrännvin, skogspromenaden som jag och Jorik tog igår kväll, de utslagna liljorna i trädgården och en absolut vacker dag här på torpet. Vill ni göra det lättare än att använda er fantasi, så kan ni istället följa torparkärringen även på Instagram. Av någon outgrundlig anledning går det bra att ladda upp bilder där. Hittas under namnet torparkärringen så klart 😊 


Ha en riktigt härlig midsommar där ute! Oavsett hur du vill ha den: ensam med myskläder framför en härlig film, uppklädd till tänderna på partaj, med god mat, knätofs eller i lugn och ro. Oavsett så hoppas jag att du på något sätt får njuta av sommaren när den är som vackrast. Här åker nu pyjamas av och arbetskläder på. Klippa gräs, köra med trimmer, rensa en brunn står på agendan!  Så klart även ett antal iskalla nubbar. Och allt i sällskap med personer som står mig så nära hjärtat. 

Må gott!

Skogspromenad och lönearbete

Så är torparkärringen tillbaka i stan för intensivt lönearbete under ett par dygn. Enbart skogsluft och tallskog betalar inte hyran eller ställer maten på bordet. Så glad att jag har ett fritt jobb så att jag kan kombinera det bästa av två världar! 
 
På de fyra dagar jag varit i torpet har jag hunnit med så mycket sysslor som legat halvfärdiga länge plus gjort lite annat. Städade och gick igenom skåp och lådor. Rengjort vattentanken. Rensat hängrännor. Klippt gräs. Målat skåp och gardinstång. Skurat golvet. Planterat tomat, zuchini och paprika. Eldat i vedspisen. Ansat på tomten. Blivit livrädd för orm (det var jag i och för sig redan innan). Haft gäster. Och så hann jag med en skogspromenad!
 
 
 
 
När jag stod på den här skogsvägen och tittade åt alla håll och såg skog och åter skog så tänkte jag att jag skulle filma lite och visa på lugnet, fågelkvittret och den genuina skogskänslan. Jag hann bara slå på Play-knappen i kameran så swischade det förbi två personer som var ute på mountainbike. Där fick jag för att jag trodde att jag var i avbygden! Det är faktiskt skönt att det är lite liv och rörelse här i skogen, jag känner mig aldrig ensam fastän det är flera kilometer till närmsta permanentboende. 
 
Och tänk att jag lär mig nya saker varje dag! När jag såg de här lingonbladen med vita blommor så kom jag på att jag nog aldrig sett när lingon blommar förut. Jag var tvungen att kolla upp det, och jodå, det stämmer. Jag måste verka som en riktig fånig stadsbo men men, huvudsaken är väl att man är villig att lära sig! Min lista med det jag vill och behöver lära mig är lång! 
 
Jag har en förkärlek för stenar och mossa....Det är så himla vackert. 
 
 
Och i stugan fick mina plantor en sista slurk vatten innan jag åkte. Jo jag vet, landet ser mest ut som en hög med gräs och det stämmer ju på ett vis, det ska bli spännande att se om det tar sig. Jag kände med handen under täckodlingen och jorden var alledels fuktig, så vi får hoppas. Jag har även satt samma plantor på balkongen i stan för någon vecka sedan, och de ser lite ledsna ut innan de hämtar sig. På balkongen är tomatplantorna jättefrodiga nu, så jag håller tummarna att det blir bra här också! Längst bak tomater, en rad med zuchini framför och så paprika längst fram. Håll tummarna!
 
 
Jag hittade några pinnar i vedboden som får agera stöd, nästa gång ska jag ta med snöre så jag kan förankra bättre. 
 
Men nu ska flitens lampa tändas, jobb, jobb och jobb! Sedan väntar midsommarhelg i torpet :)