Vilken helg som stundar.....!

De senaste dagarna har jag förstått att jag tydligen redan har flera frekventa läsare som kikat in här under förra helgen och saknat att det inte fanns uppdateringar! Det gör mig jätteglad :) Tack för att just du läser :) Jag har ju varit i torpet en hel del sedan jag köpte det men insåg i helgen som var att jag nog behövde jobba lite också om det inte ska bli till att leva på gröt nästa månad. Och att sitta i stan och lägga upp bilder på hur jag sliter i torpet kändes lite fejk, fast det är ju å andra sidan det jag gör just nu haha. Hur som helst så står jag inför en så rolig och spännande långhelg i torpet! Det jag saknat mest av allt tror jag är själva känslan när man kommer åkande på skogsvägen och närmar sig stugan. Jag känner mig så upprymd och nöjd varenda gång. En "vanlig" skogsmänniska skulle väl njuta av tystnaden men jag vrider på min favoritmusik på högsta volym, ner med fönsterrutan på bilen och sjunger för full hals! Jag tror inte att jag behöver vara rädd för vilda djur nära torpet i alla fall, jag har nog skrämt iväg de flesta haha.
Så vad väntar den här helgen? Svaret är massor! Med hjälp av oumbärliga P & A ska jag bygga mer på sovloftet och nu är det dags att köpa byggmaterial, gud vad spännande! Det är en ny värld för mig, det enda jag köpt tidigare på byggfirma är julgran :) Och det lär jag inte behöva gå på byggfirma för att köpa framöver nu när jag har lite egen skog. Om jag nu klarar av att hugga ner en vacker gran, risken finns att jag tycker att den pryder sin plats bättre där den står. Hur som helst, bygga loft och börja planera för trappen upp till loftet. Och så har jag gjort en större investering till torpet, jag ska installera vedspis! Just nu har jag bara den här skönheten som enda värmekälla och till matlagning:
Öppna spisen fungerar jättebra, men den slukar ved och värmen går rakt ut genom skorstenen. Och trots att vi inte kommit ner till nollstrecket ännu i temperatur om nätterna så får man sova i dubbla långkallingar och kofta första natten på helgerna innan stugan värmts upp ordentligt. Och matlagningen...den förtjänar egentligen ett eget inlägg, herregud hahaha. Att laga mat på trefot över öppen eld kräver sin torpare, det är en sak som är säker. Men om man som jag är nöjd och glad och njuter av att äta bacon, ägg och lök som är lite småbränt i kanterna, ja då kan jag rekommendera dig att testa :D Jag tänker på Kajsa Warg som tydligen hade långa avsnitt i sin kokbok enbart om hur man sköter brasan vid matlagning över öppen eld, och det anpassat till varje enskilt recept. Så vidbränt eller ej, torparkäket får jag nog säga ändå att jag lyckats klara av även om jag inte gjort några kulinariska höjdare ännu. Men, både för värmen och matlagningen har jag alltså beställt vedspis. Som vanligt i detta vackra land så måste man då börja med sådana här skojigheter:
Handläggaren på kommunen var så himla trevlig, jag behövde inte skicka med sektionsritning och fasadritning utan det räckte med bilder på härligheten med lite text och pilar. Tack kära kommun för det! Och så har jag då haft en hantverkare hemma i torpet som gjort bedömning kring hur/var spisen kan installeras och gett förslag på modell. Jag hade först tänkt ta en gammaldags modell, men de har väldigt små eldningsluckor och även små asklådor, mer jobb att elda alltså. Jag funderade också på en smal, lite högre modell men efter samråd med hantverksgubben så beställde jag den här. Den heter Wamsler K176E (E för Exclusive, skare va så skareva ;) ) Jag kommer att ha ugn!
Med spis, allt material till skorsten och två gubbar som jobbar heldag med installation så blir jag ett antal riksdaler fattigare, MEN rikare på så många andra sätt <3 Ja, det var väl allt just nu.....eller egentligen inte. Den allra största nyheten och det allra mest spännande som händer i helgen, ja det hade jag ju inte tänkt skriva om riktigt ännu...men jag kan inte låta bli. Imorgon kommer vår nya familjemedlem hem... han har fyra ben och är vit! <3 Jag är redan kär! Det blir familjens första egna hund och torpets herre på täppan. Jag tror ni redan förstår att det kommer att postas bilder till förbannelse här på bloggen framöver hahaha. Vi hörs snart igen!

Regling av sovloftet

Nu går det framåt med loftet! Så himla rolig dag igår med mycket sågande, spikande och skruvande. Hade hjälp av P & A, annars skulle det garanterat inte blivit så bra som det blev. Det hade nog snarare inte blivit något alls. Att regla för ett golv har inte funnits med på min "att göra-lista" tidigare i livet så jag är helt novis på det. Men nu går det framåt som sagt.
Förutom att det nu är färdigreglat så har vi tagit upp ett hål som ska bli öppning för en ny trapp från hallen upp till loftet. Nu klättrar man upp via en steg från storstugan, och upp går bra men ner......nä, en rejäl trapp behövs. Jag har haft en bruten tå, det räcker :D Den här stegen och jag är inte så goda vänner (fast tån bröt jag i ärlighetens namn hemma mot ett stolsben för 1,5 månad sedan).
Hålet som nu tagits upp är inte nytt, det satt en lucka där sedan tidigare upptäckte vi, så någon gång i tiden har det varit den riktiga uppgången på det som troligtvis var en kallvind/förråd av något slag. Vi tog upp lite mer så att öppningen blir rejäl för en trapp. Här är P på gång att lyfta bort brädorna.
Bra är att vi kunnat använda de reglar som tidigare ägare skruvat upp. Vi fick dock en hel del material över, bland annat vinkeljärn i massor, någon har älskat vinkeljärn här på gården. Jag hittar det överallt haha
Förutom loftet så har väggen i storstugan fått sig en första omgång färg. Jag ville testa hur det blir och jag tror det blir toppen när det blir klart. Grå panel och vit vägg. Väggen skymtar lite bredvid skåpet här, ska ta bättre bilder sedan.
Och som vanligt har vädret varit helt fantastiskt! Sol hela helgen <3
När jag skulle åka till stan idag upptäckte jag fotspår på bilen..... hela vindrutan full. Jag vet inte om det syns så bra på bilden, men jag har googlat för att försöka se vilket djur det kan ha varit, inte hittat något som stämmer dock.
Lite svårt att se kanske, men det är fyra tår och en trampdyna man ser. Jag vet inte om djuret har "långa" tår eller om den har halkat lite på vindrutan...men alla spåren ser likadana ut så det lutar nog åt att den har sådant tass/fotavtryck. Det är inte så små avtryck heller kan jag säga.... kanske någon klok människa kan ge förslag på vad det kan vara?

Brittsommar och höstkänsla

Sista helgerna på torpet har vädret varit galet underbart för att vara september. Värme som en sommardag vilket gjort att det gått att fixa mycket både ute och inne. Det har varit riktig brittsommar, fast egentligen ska det vara värme i oktober för att det ska kallas så, men i brist på nåt namn för värme i september så får det heta så ändå. Fast nog märks det att hösten är på väg. Idag fick jag elda bra många timmar innan det blev så varmt inne att jag kunde ta av mig koftan. Torpet var utkylt när jag kom men som tur är går det väldigt lätt att göra eld, spisen tjurar aldrig. Plockade in några av de sista sommarblommorna och ställde i en kopp.

Idag skulle en hantverkare ha kommit hit för att göra kostnadsförslag på installation av vedspis. Har bestämt att jag vill ha en sådan men också behålla öppna spisen, en vedspis gör det lättare att laga mat och jag tror den konserverar värme bättre än öppna spisen. Tyvärr fastnade han i ett annat jobb så vi bokade om. Istället har jag rivit ut köket/arbetsbänken och väggskåpet och börjat måla panelen där jag vill göra en lång arbetsbänk. Grå panel och vita väggar ska det bli. Fast just nu är det mest kaos, så man får ha bra fantasi för att föreställa sig resultatet ☺

Det är mer möbler än golv känns det som! Rena paradiset för någon som vill leka "inte nudda golvet" ☺ man får nästan vara akrobat för att ta sig runt alla grejer haha.

Och hösten, nog märks det att den är här. Redan vid halvsex var det så skumt inne att jag fick tända fotogenlampan. Inte helt lätt att måla i det ljuset men avslutade det jag höll på med i alla fall.

Nu ska jag kura ihop mig i min mysiga soffa och virka. Förutom fotogenlampan har jag fyra ljuslyktor tända så jag ser ganska bra. Ha en härlig fredagkväll allihop!