Installation och besiktning av vedspis!

Så kom dagen då en stor lastbil körde in på min lilla skogstomt, innehållandes min nya vedspis, skorsten och diverse attiraljer. Spännande, som jag väntat! Dagen innan hade jag fått klartecken från kommunen om att de beviljade installationen, lite lagom tajming där ;)
Prylar lastades ur...
Och så började själva installationen! Först testades hur brandskyddsskivorna skulle stå mot väggen. Som av en konstig händelse hade de samma färg som jag ska ha på väggen, himla smidigt!
Sedan var det dags för rivning av panel. Jag är inte van att bygga, men att se något rivas är nästan ännu värre. Känns som att man är dum mot huset...ja ni hör, det låter ju helt galet, men jag känner så.
Markering för var skorstenen ska löpa ut på gaveln. Det blev en hel del mätande.
Okej. När motorsågen sattes in i husväggen så stickor och flisor rök, då kände jag att det var dags för en liten bön till någon husgud eller vem som nu kan tänkas övervaka sådana här grejer. Tack och lov så var den här mannen en hejare på att hantera motorsågen, det var inte första gången han kapade upp hål i en vägg, det märktes.
Yttre panelen är borta och husets timmer har kommit fram. Mer motorsåg! Timmerbitarna har jag sparat, det kändes fel att kasta dem. Ska fundera ut något kreativt att göra med dem :)
Lite märklig känsla att stå i köket och se gräsmattan utanför. Genom att se ut genom väggen. Som vanligt strålande sol, tralala. Hade inte varit lika kul med spöregn!
Spisen bärs in! Den väger omkring 140 kg.
Sätts på plats i kökshörnet.....
Och sedan var det skorstenens tur. Ett litet telefonsamtal där på stegen...."chefen, hur var det nu man gjorde när skorstenen hamnar dikt mot läkten?" :D Nä, jag ska vara snäll. En jätteintressant dag med två trevliga och kunniga hantverkare som förutom att installera vedspis också pratade med mig om The Walking Dead, hundar, smide, renovering och diverse annat mellan himmel och jord.
Och så var spisen på plats!
Och även skorstenen klar!
Då återstod bara för sotaren att komma och inspektera härligheten och det gjorde han idag :) Här har sotaren börjat skruva bort plåten som sitter mot väggen för att se om allt är korrekt installerat med isolering, avstånd till brännbart etc etc.
Lite klättrande på taket för att sota skorstenen till öppna spisen samtidigt! Nu behöver jag inte ha skorstensfejarna i stugan på 3 år, vad bra :) Jo just det; här på bilden ser man en grymt ful men väldigt praktisk anordning för uppsamlande av filtrerat regnvatten. Så himla bra! Jag har hur mycket vatten som helst till tvätt, disk, hygien etc. Men innan vintern/kylan kommer så måste den tömmas så den inte fryser sönder. Jag har lite olika funderingar kring hur jag ska lösa vattenfrågan framöver men det blir ett särskilt inlägg för det :)
Och Jorik, han var så glad över att vara tillbaka på torpet idag efter en vecka i stan. Han skuttade hit och dit och borrade ner nosen i gräset. På fredag kommer firman som installerade och justerar en mindre sak vid skorstenen och i helgen ska jag premiärelda, tjohoo. Höst- och vinterstormar, kom an!!!
1 Anonym:

skriven

Egen härd är guld värd😉

2 Anonym:

skriven

Inte anonym😳Liselotte

Svar: Hej Liselotte :) Ja, ska bli spännande att elda nu i helgen :)
Torparkärringen

3 Pia:

skriven

Vilket härligt ställe - och jättekul att följa! Har ställe "utan" el och vatten men med solel och gasol - vilket ger el och vatten. Lite nyfiken, har du vatten på tomten (brunn) och har du funderat på solel?

Svar: Hej! Det finns en gammal brunn men den har otjänligt vatten enligt tidigare ägare. Tanken är att tömma den och se om det kan bli ngt av den. Just nu tar jag med dricksvatten, det finns en 1000 liters cistern som samlar filtrerat regnvatten för disk, hygien etc. Att fixa solel ligger högt på min lista :)
Torparkärringen

4 Anonym:

skriven

Så fint det blev😃. Men du- jag är nyfiken på hur installatören löste problemet med skorsten mot vindskivan..?

Svar: Det var på håret att de skulle ha fått gjort en till böj utåt på röret men det behövdes inte till slut :) Säkerhetsavståndet i cm kan jag inte men det är korrekt och behövde inte vara så sort för den här typen av skorsten.
Torparkärringen

Kommentera här: